Kiedy dbamy o siebie, nasz układ odpornościowy w pełni spełnia swoją funkcję. Zawsze staram się dbać, by nasz organizm był dopieszczony, jednak w ostatnim tygodniu mnie, jak i moich mężczyzn dopadło chyba jesienne przesilenie. Całą trójką kichaliśmy, zmieniając tylko tony dźwięku, ba...powstała cała symfonia, a choroba rozłożyła nas na łopatki. Na szczęście już czujemy się lepiej, a ja zapobiegawczo zabieram się za wzmacnianie naszej odporności na nadchodzącą jesień. Dlatego również Wam postanowiłam napisać dwie propozycje zdrowych dań, które pomogą wzmocnić układ odpornościowy, a do tego są naprawdę smaczne.
Cukinia z czosnkiem
Składniki:
3 cukinie, 4 pomidory, 1 papryka, 1 cebula,
3 ząbki czosnku, 1 gałązka rozmarynu,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
sól, 3 łyżeczki oleju
Cukinię oraz paprykę płukamy.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Pomidory nacinamy na krzyż, sparzamy i obieramy ze skórki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę oraz czosnek, sypiemy papryką (przyprawa). Cukinię kroimy w plasterki, a oczyszczoną paprykę na małe kawałki. Łączymy z cebulą oraz czosnkiem i krótko smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i dusimy około 20 minut. Doprawiamy delikatnie solą i posiekanym rozmarynem. Jeśli ktoś lubi można do smaku dodać odrobinę werbeny.
Zupa śródziemnomorska
Składniki:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
½ selera naciowego
½ główki kapusty
1 cytryna
2 pomidory
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
po 1 łyżce oliwy i koncentratu pomidorowego
1,5 litra rosołu
1 papryczka chili
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
Papryki czyścimy i kroimy na małe kawałki, seler w plasterki, a kapustę szatkujemy. Pomidory
i cebule kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie w garnku. Kiedy się zeszklą dodajemy koncentrat pomidorowy i zasmażamy. W trakcie mieszania dolewamy rosół, wkładamy papryczkę chili i nasiona kopru. Wszystko razem należy zagotować, a do wrzącego wywaru dodać przygotowane wcześniej warzywa oraz plasterki cytryny. Zupę gotujemy ok 15 minut. Najlepiej smakuje z chlebem z pełnymi ziarnami.
i cebule kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie w garnku. Kiedy się zeszklą dodajemy koncentrat pomidorowy i zasmażamy. W trakcie mieszania dolewamy rosół, wkładamy papryczkę chili i nasiona kopru. Wszystko razem należy zagotować, a do wrzącego wywaru dodać przygotowane wcześniej warzywa oraz plasterki cytryny. Zupę gotujemy ok 15 minut. Najlepiej smakuje z chlebem z pełnymi ziarnami.
Zadbajmy o nasze zdrowie.
0 komentarze :
Prześlij komentarz