Zdrowie zimą - ajuwerda zaleca



Jesteśmy integralną częścią natury. Cokolwiek dzieje się w otaczającym nas świecie ma podobne miejsce w naszym ciele. Nieustannie jesteśmy podatni na zmiany pogody, a w szczególności pory roku. Jeśli chcemy przystosować się do zmian w każdej porze roku ajuwerda zaleca codzienną pielęgnację rutuczarja. Są to proste zabiegi, które pozwolą pozostać w zdrowiu cały rok.
Podczas zimnej, mokrej zimy  zaczynają dominować w środowisku elementy ziemi i wody, powodując kumulowanie się kaphy w ciele. W ten sposób ciało chroni się przed zimnem, kurczy się i utrzymuje w swej substancji. Warto w tym czasie zadbać o ciepło. W trakcie zimowych miesięcy w przyrodzie dominuje zimno i wilgotność. Śnieg, wilgoć, pochmurna pogoda i zimna powodują wzmożenie kaphy w organizmie. Dlatego w tym czasie musimy uważać na przeziębienia, kaszel, zaparcia, bronchit i zapalenie gardła. Dlatego powinniśmy utrzymywać swoje ciało w cieple, ubierać się ciepło, brać ciepły prysznic lub kąpiel, jeść ciepłe jedzenie i używać nieco pikantnych przypraw. Podczas tej pory roku rośnie apetyt, co jest odpowiedzią na wzmożenie ognia trawiennego – agni. Jest to naturalny sposób organizmu aby uchronić ciało przed zimnem. Zwiększona siła trawienia pomaga w tym czasie nasycić tkanki. Podczas zimy oziębia się powierzchnia ciała, a ogrzewa się jego wnętrze. Zimno i ciemność skłaniają do poszukiwania wewnętrznego ciepła. Jest to pora odpoczynku, głębokiej medytacji, doskonalenia esencji duchowej i gromadzenia energii fizycznej – w formie niewielkiego przybrania na wadze – na czas chłodów. Chociaż przeważają powolne procesy w przyrodzie to należy zadbać o to aby pozostać na tyle aktywnym, by utrzymać giętkość kręgosłupa i stawów. Zima najbardziej wpływa na nerki, które „otwierają się do uszu”. W czasie zimowych miesięcy wyostrza się zdolność wyraźnego słyszenia. Dźwięki gotowania pobudzają apetyt. Ciepłe, gęste zupy, pełne zboża i podprażone orzechy to podstawa diety na zimowe dni. Zimą gotuj pokarmy dłużej na wolniejszym ogniu i w mniejszej ilości wody. Suszone pokarmy, małe ciemne fasole, wodorosty i przyrządzane na parze warzywa wzmacniają nerki zimą. Wybierajmy słone i gorzkie pokarmy, takie pożywienie sprowadza ciepło organizmu do środka, przez co mniej będziemy odczuwać zewnętrzne zimno. Sól stosujmy ostrożnie. Do gorzkich pokarmów zaliczamy sałatę, rukiew, rzepę, seler naciowy, szparagi, górną część korzenia marchwi, kasza gryczana,  żyto, owies, amarantu. Gorzki smak znajdziemy przede wszystkim w ziołach korzeniu cykorii, łopianu, skrzypu, chaparralu. Do słonego pożywienia zaliczamy miso, sos sojowy, wodorosty, sól, kasza jaglana, jęczmień, oraz wszelkie pokarmy z dodatkiem soli.
Jogowe sposoby na przeziębienie, kaszel i ból gardła
Na przeziębienie warto zagotować łyżeczkę sproszkowanego imbiru lub kilka kropli olejku eukaliptusowego w 1l wody i inhalować ciepłą parę.
Na kaszel i ból gardła warto płukać gardło 1 szklanką wody wymieszaną z szczyptą soli i kurkumy. Można ssać goździki, a w przypadku wydzielanego śluzu pić herbatkę z pół łyżeczki imbiru, szczypty goździków i cynamonu.
Żyj zdrowo!

0 komentarze :

Prześlij komentarz